Skip to main content

Ulsike 1994: 53. Prunus americana - amerikanluumu

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-323

alkuperä: Mound, Minnesota, USA

Pohjois-Amerikassa tavataan luonnonvaraisena useita luumulajeja, joista kaksi ulottavat luontaisen alueensa aina Kanadan eteläosiin saakka. Amerikanluumu on näistä eteläisempi laji. Se on hyvin läheistä sukua alueen toiselle luumulajille, hurmeluumulle (P. nigra), joka esiintyy vielä amerikanluumua pohjoisempana.

Amerikanluumu on tiheikköjä muodostava pensas tai pieni puu, joka luontaisilla alueilla saavuttaa aina 9 metrin pituuden. Se kukkii ennen lehteen puhkeamista melko suurin, 2 - 2,5 cm valkoisin kukin. Hedelmä on pieni punainen luumu, joka yleensä on varsin hapan. Paikallisesti hedelmiä kuitenkin käytetään säilöntään. Tätä lajia käytetään paljon eroosion torjuntaan preerioilla, koska se on juurivesallinen. Tämän ominaisuuden vuoksi amerikanluumu ei sovellu esim. perusrungoksi. Siitä on kuitenkin jalostettu makeahedelmäisiä lajikkeita viljelyyn.

Amerikanluumun siemen ei idä ilman kylmäkäsittelyä. Siemen tulisi kylvää syksyllä ulos, jolloin se itää kylvöä seuraavana keväänä. Kylvössä on huolehdittava siemenen suojaaminen jyrsijöiltä.

Amerikanluumu olisi menestyessään oivallinen lisä vaikkapa metsänreunakasviksi luontoa elävöittämään. Se viihtyy syvämultaisilla, kosteilla, mutta hyvin läpäisevillä lämpimillä mailla. Metsän alikasvuslajina se kestänee myös jonkin verran varjoa.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Prunus
Laji: 
americana

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin