Skip to main content

Ulsike 1994: 56. Rhus typhina - samettisumakki

Avainsana(t)

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-339

alkuperä: Poplar, Wisconsin, USA

Kotoisin Pohjois-Amerikan koillisosista rajoittuen pohjoisessa Ontarioon ja Quebeciin, idässä Atlantiin, etelässä Delawaren lounaisosiin, mahdollisesti etelämmäksikin, sekä lännessä Tennesseehen.

Samettisumakki on Suomessa mahdollisesti kestävistä sumakeista kestävimpiä. Se on täysin kestävä mm. Ruotsissa Tukholman pohjoispuolelle asti. Samettisumakki on suosittu koristekasvi, josta on viljelyyn kehitetty useita eri lajikkeita. Samettisumakki kasvaa kotiseudullaan jopa 6-10 m korkeaksi puuksi tai juurivesalliseksi pensaaksi. Se viihtyy aurinkoisilla hiekkaperäisillä rinnemailla ja esimerkiksi teiden varsilla.

Sen lehdet ovat kerrannaiset, 11-31-lehdykkäiset, 30-60 cm pitkät ja väriltään tummanvihreät. Ne saavat syysvärin kaikissa keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä. Samettisumakin hedelmä on punaisten karvojen peittämä marja, joka tavallisesti jää kasviin pystyissä, koristeellisissa tertuissa lehtien varistua. Samettisumakki on tavallisesti kaksikotinen, marjat sijaitsevat emiyksilöissä. Samettisumakki on merkittävä koristekasvi. Linnut käyttävät yli talven säilyviä marjoja ravintonaan, ja kasvin oranssinsävyistä puuainesta on käytetty koriste-esineiden valmistamiseen.

Samettisumakin kosketus saattaa aiheuttaa iho-oireita allergikoille.

Samettisumakin siemenen kova kuori vaatii pehmittämisen fysikaalisen alkiolevon purkamiseksi. Tällainen toimenpide suoritetaan kaatamalla siemenet astiaan. Tämän jälkeen siementen päälle kaadetaan lähes kiehuvaa vettä. On hyvin tärkeää, ettei vesi kiehu. Seoksen annetaan jäähtyä huoneenlämpöön ja liotusta jatketaan 2- 3 vrk. Siemen kylvetään kosteana ja peitetään kevyesti. Samettisumakki vaatii paljon valoa ja niukasti kosteutta. Idätysaika n. 14 vrk.

Samettisumakin oletetaan menestyvän Suomessa l-ll vyöhykkeellä. Siemenerä on kerätty aivan kasvin luontaisen esiintymisalueen luoteisosasta.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Rhus
Laji: 
typhina

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin