Skip to main content

Ulsike 1997: 109. Tsuga mertensiana - vuorihemlokki

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-97-410

alkuperä: Reveistoke, British Coiumbia, Kanada 51°00'N,118°00'W

Vuorihemlokki on Pohjois-Amerikan länsiosien vuoristojen ylärinteiden puulaji, jonka levinneisyysalue ulottuu Alaskan rannikolta alas Kaliforniaan. Brittiläisen Kolumbian eteläosissa kasvupaikat sijaitsevat 900-1 800 metrin korkeudella. Kaikki hemlokkilajit ovat Suomessa harvinaisesti viljeltyjä ja niitä pidetään usein liian arkoina jopa Etelä-Suomen ilmastoon. Hemlokkien viljelyn vaikeus ei kuitenkaan pelkästään ole johtunut niiden suhteellisen huonosta talvenkestosta, vaan usein ongelmista, mitä liian avoimet kasvipaikat ovat ahavanaroille taimille aiheuttaneet. Monet hemlokinviljely-yritykset ovat päättyneet myös myyrien suihin. Myös maailmalla vuorihemlokkia on viljelty suhteellisen vähän koristepuuna, ja metsäpuuna ei ilmeisesti lainkaan.

Vuorihemlokki on hidaskavuinen, mutta kasvaa vanhaksi ja on parhaimmillaan saavuttanut jopa 46 metrin pituuden. Muista hemlokkilajeista vuorihemlokki on helppo erottaa sen katajamaisesti siirottavien neulasten sekä pitkänomaisen kävyn avulla. Puun latva nuokkuu muiden hemlokkien tapaan.

Mustilassa on hyväkuntoinen pieni vuorihemlokkimetsikkö. Puut kärsivät pieniä vaurioita 80- luvun pakkastalvina ja muutama pahiten vaurioitunut puu jouduttiin tällöin poistamaan. 10-13 metriset puut aloittelevat nyt siementuotantoaan, mutta toistaiseksi itävää siementä ei ole saatu puista kerättyä.

Käsilläoleva koealkuperä on kotoisin läheltä lajin levinneisyysalueen mantereisen osan pohjoisrajaa ja saattaa hyvinkin edustaa teoriassa lähes parasta mahdollista alkuperää. Mustilan kokemusten rohkaisemina uskommekin, että kyseinen alkuperä menestyy ainakin vielä III-vyöhykkeellä, mikäli kasvupaikka vain on suojainen.

Vuorihemlokki kestää muiden hemlokkien tavoin voimakastakin varjoa. Emme tiedä onko laji yhtä suurta myyrien herkkua kuin lännenhemlokki (Tsuga heterophylla), mutta myyrien aiheuttama vaara tulee ottaa vakavasti. Kapeakasvuinen ja tuuhea laji olisi hyvin menestyessään erittäin viehättävä koristepuu.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Tsuga
Laji: 
mertensiana

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin