Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.
koe-erän tunnus: K09-96-231
alkuperä: Ville-Marie, Québec, Kanada 47°30’N, 78°40’W
Mustasaarni on levittäytynyt Amerikan mantereen koillisosiin ja se on levinneisyysalueeltaan mantereen pohjoisin saarnilaji. Lajia tavataan Manitobassa, Ontariossa ja Québecissä, olosuhteissa, jotka vastaavat ilmastollisesti hyvin Etelä-Suomea.
Mustasaami kasvaa keskikokoiseksi, 15-20 metrin mittaiseksi puuksi. Mustasaami on kosteiden, jopa märkien kasvupaikkojen puulaji. Luontaisesti se kasvaa tulvakorvissa sekä niukkaravinteisilla ja kylmillä turvemailla, ja sietää hyvin jopa seisovaa vettä juurillaan. Kasvualueesta riippuen se kasvaa yhdessä mm. kanadantuijan (Thuja occidentalis), punavaahteran (Acer rubrum), palsamikuusen (Abies balsamea) sekä kanadanhemlokin kanssa. Puu on yleensä melkoisen suorarunkoinen toisin kuin haaroittuvamman kasvutavan omaava punasaarni (Fraxinus pennsylvanica).
Meillä käsittämättömän harvinainen mustasaarni saattaa olla kestävä hyvinkin pohjoisessa. Lajia on viljelty lähes yksinomaan tutkimusasemilla tai kasvitieteellisissä kokoelmissa. Se ei ole yleistynyt esimerkiksi toisen pohjoisamerikkalaisen saarnilajin, punasaarnen tavoin. Mustasaarnella olisi kuitenkin käyttöarvoa viherrakentamisessa nimenomaan kosteilla kasvupaikoilla. Monista kotoperäisistä kosteiden kasvupaikkojen lajeistamme poiketen sillä on myös keltainen syysväri. Lehdet tosin varisevat oman saarnemme tapaan jo ensimmäisten lehtien joukossa.
Saarnilajien siemen vaatii yleensä kylmäkäsittelyn itääkseen. Siemenerien lepotilan syvyys kuitenkin vaihtelee, ja paras tulos saavutetaan kylvämällä siemen välittömästi ulos, jolloin se lämmin- ja kylmäkäsittelyn saatuaan itää viimeistään kylvöä seuraavana keväänä.
Kasvin perustiedot
SukuFraxinusLajiNigra
Keywords
- Ulsike
- 1997
- Fraxinus
- Fraxinus nigra