Ulsike 1992: 5. Rhus aromatica — tuoksusumakki

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-91-173

alkuperä Guelph, Ontario, Kanada 43 32’N x 80 14’W, 350 m m.p.y.

Kotoisin Pohjois-Kanadan koillisosasta rajoittuen pohjoisessa USA:n ja Kanadan rajalle, idässä Atlantiin, etelässä pohjoiseen Texasiin sekä lännessä Kansasiin. Tuoksusumakki on pensas, joka kasvaa yleisenä koko levinneisyysalueellaan. Kuten samettisumakki, suosii tuoksusumakki aurinkoisia kasvupaikkoja, mutta on kasvualustan suhteen vaatimaton. Sumakkeja tunnetaan maailmasta 150 lajia, joista voidaan mainita mm. myrkkysumakki (R. vernix) ja myrkkymuratti (R. radicans), molemmat kasvualueidensa myrkyllisimpiä kasveja. Suomessa menestynee vain 3-4 lajia.

Tuoksusumakki saattaisi olla merkittävä lisä viljeltyyn koristepensasvalikoimaamme. Kasvi on miellyttävän tuoksuinen, se kukkii huhti-toukokuussa keltaisin kukin ja sen hedelmä on karvapintainen oranssinpunainen marja, joka kypsyy syys- lokakuussa. Tuoksusumakin lehdet ovat kerrannaiset, 3-lehdykkäiset ja saavat kauniin, oranssinpunaisen syysvärin.

Tuoksusumakilla on samettisumakin tavoin kovakuorinen siemen, joka vaatii pehmittämisen. Tämän lisäksi siemenellä on sisäsyntyinen alkiolepo; joka on purettu kylmästratifioinnilla. Siemen tulisi kylvää välittömästi n. 0,5 cm syvyyteen. Tuoksusumakki vaatii sekä sirkkataimena että myöhemmin mahdollisimman runsaasti valoa sekä niukan kastelun. Taimi voidaan koulia jatkokasvatusalustalle heti varsinaisten kasvulehtien kehityttyä. Idätys vie noin 20 vrk.

Tuoksusumakki on noin 1 m korkuinen pensas, ja sen oletetaan menestyvän kasvuvyöhykkeellä I. Siemenerä on kerätty kasvin luontaisen levinneisyysalueen pohjoisosasta viljelystä karanneista yksilöistä, joiden vanhempien alkuperä on tuntematon.

Kasvin perustiedot

SukuRhusLajiAromatica

Keywords

  • Ulsike
  • 1992
  • Lehtipuut ja -pensaat
  • Rhus
  • Rhus aromatica