Skip to main content

Eino Leino: Mustilan kotikunnas (fragmentti)

Runoilija Eino Leino vieraili Mustilassa useasti ja aloitti 1920-luvulla Mustilasta kertovan artikkelin tai kirjan kirjoittamisen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa säilytettävä käsikirjoitus katkeaa neljännen kappaleen alkuun. On vahinko, ettei tekstiä ole olemassa enempää, sillä luonnoksesta saa jo hyvän aavistuksen siitä poikkeuksellisesta, omintakeisesta kuvasta, jonka juuri Leino olisi voinut 1920-luvun Mustilasta antaa.

 

Mustilan Kotikunnas.

Parin peninkulman päässä Korian asemalta, Lahti-Kouvolan radan varrella eräitä kilometrejä Elimäen kirkonkylästä vieläkin eteenpäin, on valtioneuvos A. F. Tigerstedtin omistama mahtava maalaiskartano, joka hänen ynnä hänen poikansa, isännöitsijä C. G. Tigerstedtin nerokkaalla [työllä] lienee jo nykyään maailmankuuluisuuden saavuttanut.

Tätä se tuskin lienee kuitenkaan tehnyt laajoilla tiluksillaan ja karjakartanoillaan, joilla kaikilla nykyaikaisen suurviljelyksen menetelmiä toteutetaan, yhtä vähän kuin suurpiirteisillä saha- ja myllyliikkeillään tai sähköistyslaitoksillaan, joita voi missä muualla hyvänsä meidänkin maamme suurtiloilla tavata. Ei, tämän kartanon merkillisyys ei ole maanviljelyksellinen, ei karjantaloudellinen, eikäpä edes yksinomaan metsänhoidollinen. Tuntuu koko ajan tämän talon polkuja ja pientareita astellessa kuin kaikki nuo yllämainitut näkökohdat olisivat kylläkin täällä huomioonotetut, mutta eivät suinkaan yksinomaan hyödyllisinä tai pelkkää kauneutta kannattavina, vaan pysähdettyinä jonnekin niiden pyhille välimaille, mihin tiede loppuu, mistä taide alkaa, johtaen kumpikin jumalaisen alkuperänsä siitä suuresta luonnonluojan uskosta, jota milloin teismiksi, milloin panteismiksi ihmisajatuksen historiassa sanotaan.

Tämän maakartanon erikoisuus on nimittäin sen laaja-alainen kasvitieteellinen puu-puisto, jo nykyisellä asteellaan kaikkien asianymmärtäjien vaikeasti etsittävä havaintoväline, mutta myöskin pyhiinvaelluspaikka monen sinne eksyneen elämän-erakon ja toivioretkeläisen.

Näiden rivien vaatimaton kirjoittaja, on jälkimmäisiin lukeutuen
 

 

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin