Skip to main content

UKK: 16. Acer spicatum - tähkävaahtera

Avainsana(t)

Luontainen levinneisyys

Tähkävaahtera kasvaa luontaisena Pohjois-Amerikan koillisosissa USA:n ja Kanadan alueilla Suurten järvien itäpuolisilla alueilla.

Lajikuvaus

Tähkävaahtera on pystykasvuinen pensas, joka saattaa luontaisilla alueillaan yltää 8 metrin mittaan. Meillä se on jäänyt tätä pienemmäksi, 4-5 metrin pituiseksi. Rungon kuori pysyy harmaana, lehdet ovat perinteisestä vaahteranlehdestä suuresti poikkeavia. Ne saavat usein hyvän syysvärin, joka voi olla keltaisesta punaiseen tai oranssiin vivahtava. Tähkävaahteran kukinto on pysty ja tähkämäinen, mistä se on saanut nimensäkin. Myös hedelmät ovat pystyssä tertussa muista vaahteroista poiketen.

Menestyminen sekä viljely meillä ja muualla

Tähkävaahtera on saarnivaahteran ohella kenties maapallon kestävin vaahteralaji, jonka luontainen levinneisyysalue ulottuu kauas boreaaliselle metsävyöhykkeelle. Meillä sitä on viljelty vuosikymmeniä ja sen on todettu olevan täysin kestävä I-III-vyöhykkeillä. Ilmeisesti sitä voitaisiin viljellä tätä pohjoisempanakin jos käytettäisiin riittävän pohjoisia siemeneriä. Muualla maailmassa tähkävaahtera on viljeltynä varsin harvinainen, eikä siitä ole viljelyssä kuin muutama kanta.

Käyttö

Tähkävaahteraa voitaisiin käyttää metsänreunuspensaana kulttuurialueita rajaamassa sekä pensasryhminä luomassa ruskaa.

Kasvupaikkavaatimukset

Tähkävaahtera viihtyy puolivarjossa tai auringossa hikevillä humuspitoisilla mailla.

Lisäys ja taimikasvatus

Tähkävaahteraa lisätään siemenistä. Se kuuluu helpoimpiin vaahteroihin lisäystä ajatellen. Siemen tarvitsee 90 päivän kylmäkäsittelyn ja se kannattaa kylvää syksyllä ulos niin, että kylvöksen päälle seulotaan hiekkaa kunnes siemen peittyy. Itäneet taimet koulitaan ruukkuihin tai kasvatuskennoihin. Lehtipuille tarkoitetut kennot soveltuvat erinomaisesti tähkävaahteralle. Se on hyvin nopeakasvuinen laji, josta kasvaa helposti pitkä puska. Taimi kuitenkin haaroittuu kun se istutetaan maahan. Istutuskokoinen taimi saadaan 2-3 vuodessa. Taimet voidaan talvettaa jo ensi vuotenaan ulkona, sillä ne tuleentuvat aikaisin.
 

Kasvin perustiedot
Suku: 
Acer
Laji: 
spicatum

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin