Skip to main content

Padus virginiana

Prunus virginiana - virginiantuomi

prunus_virginiana_kukinto_kumpula_jreinikainen.jpg

Pohjoisamerikkalainen virginiantuomi on korkea pensas tai pensasmainen puu, joka esiintyy luontaisena Tyynenmeren rannikolta aina Atlantille saakka. Kanadassa se on suosittu koristekasvi, jolla kirsikoiden tapaan on koristearvoa läpi kasvukauden. Lehtien puhjetessa niiden väri on punertava, kasvukaudella tumman vihreä ja heikosti kiiltävä. Syksyllä lehdet saavat kauniin, keltaisen värin.

Virginiantuomi kukkii runsain, valkoisin kukin lehtien puhjettua, pari viikkoa myöhemmin kuin metsätuomi (P. padus). Kukkaterttuihin loppukesällä kypsyvät syötävät marjat ovat tummanpunaisia tai lähes mustia. Mustilaan saatiin 1992 marjanjalostuskäyttöön kerätty siemenerä, jossa oli parhaita virginiantuomia eri puolilta Kanadaa. Jotkut jälkeläiset olivat runsaskukkaisia ja -satoisia, mutta marjojen maku oli aina virginiantuomelle ominainen: hapan, vähän kitkerä ja jumoava. Marjoja käytetään Amerikassakin lähinnä hillon, mehun ja piirakoiden valmistukseen, kunhan isot ja jossain määrin myrkylliset siemenet niistä ensin poistetaan.

Kanadassa on valikoitu lajikkeita, joilla lehdet ovat puhjetessaan vihreitä, mutta muuttuvat kasvun edetessä punertaviksi tai tummanpunaisiksi, kuten rusotuomella (P. virginiana 'Shubert', usein väärin saksalaisittain kirjoitettuna 'Schubert'). Lisäksi on olemassa siemenlisäyksestä löytyneitä muotoja, joilla lehdet ovat jo puhjetessaan selkeän punaiset. Huomionarvoinen on myös mustamarjainen alalaji (subsp. melanocarpa). Valkomarjainenkin muunnos tunnetaan.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Virginiantuomi
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Prunus
Laji: 
virginiana
Koko: 
2–7 m, usein pensasmainen.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Pensas tai pienehkö puu. Juurivesoja runsaasti. Metsätuomea myöhäisempi, valkoinen kukinta ja kookkaammat, punaiset marjat. Kasvutavaltaan tuomea harvempi. Keltainen syysväri.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore kasvupaikka. Sietää myös savista kasvualustaa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V. Tuomenkehrääjäkoi (Hyponomeuta evonumella) ei vaivaa.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content