Skip to main content

Acer campestre

Acer campestre - niverävaahtera

Avainsana(t)
Acer campestre ©OJussila

Pienilehtinen niverävaahtera on eurooppalainen vaahteralaji, jonka luontainen kasvualue ulottuu pohjoisimmillaan Ruotsin eteläkärkeen ja Tanskaan. Sitä käytetään Keski-Euroopassa usein leikattavina pensasaitoina ja katupuina. Niverävaahtera sietää tuulta ja aurinkoa hyvin. Se suosii kalkkipitoisia maita toisin kuin monet muut vaahterat.

Niverävaahteran monimuotoiset lehdet hehkuvat kauniin viininpunaisina puhjetessaan keväällä. Lämpiminä syksyinä ne ehtivät meilläkin saada loistavan keltaisen syysvärin. Niverävaahtera kukkii keväällä lehtien puhjetessa pienin kellanvihrein kukin, ja syksyllä puuta koristavat vaahteroille tyypilliset siemenet. Talvenkestävyys ja kasvuominaisuudet vaihtelevat niverävaahteralla paljon, mikä näkyy Mustilankin kasvatuskokeissa.

Niverävaahtera on Euroopassa ollut arvostettu puulaji jo keskiajalla. Sen kovaa puuainesta on käytetty muun muassa soittimien valmistukseen. Kerrotaan myös, että niverävaahteran oksilla oli voimia karkottaa lepakot vintiltä. Oven ylle asetetuilla oksilla oli tapana varmistaa talon haikaroille hyvä poikastuotanto, ja myös talossa asuvien lasten terveys.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Niverävaahtera
Heimo: 
Aceraceae
Suku: 
Acer
Laji: 
campestre
Koko: 
Täysikasvuisena Suomessa 3–5 m puu tai pensas, kotiseudullaan jopa 25 m puu.
Kotipaikka: 
Eurooppa, Vähä-Aasia, Pohjois-Afrikka.
Kuvaus: 
Kesävihanta, usein monirunkoinen, harittivaoksianen ja pyöreälatvuksinen puu tai pensas, jolla pienet 3- tai 5-halkoiset kiiltävät lehdet.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, vähä–runsasravinteinen, lämmin, tuore kasvupaikka. Kalkinsuosija, sietää savea.
Menestyminen: 
Vyöhyke I–II(–III). Vaihtelee alkuperästä riippuen.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content