Skip to main content

Rhododendron - alppiruusu 'St Michel' ('Mikkeli')

rhododendron_mikkeli_2_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg

'Mikkeli' eli 'St. Michel' on suomalainen alppiruusulajike, jossa yhdistyvät komea ulkomuoto ja erinomainen kestävyys. Lajike on kahden Arboretum Mustilassa kasvavan erittäin kestävän villialppiruusun välinen risteymä. Emona on ollut mustilanalppiruusu (R. brachycarpum var. tigerstedtii) ja pölyttäjänä nukka-alppiruusu (R. smirnowii). Risteytyksessä 'Mikkeliin' on saatu molempien lajien parhaat ominaisuudet.

'Mikkelin' punaiset nuput aukeavat kesäkuussa suurikokoisiksi, vaaleiksi kukiksi, joiden vaaleanpunainen sävy muuttuu vähitellen puhtaan valkoiseksi. Yläterälehdillä on kaunis vihertävä täplitys. Uudet versot ovat pehmeän, valkoisen nukan peittämät. Vanhojen lehtien alapintaa peittää kellertävä nukka.

'Mikkelin' on joskus valitettu kukkivan heikosti. Tämä pitääkin paikkansa pensaan ollessa nuori. Vanhemmiten sen kukintahalukkuus kuitenkin paranee olennaisesti. 'Mikkeli' kasvaa 10 vuodessa lähes kaksimetriseksi ja jatkaa kasvua siitä vielä ylöspäin useaan metriin vuosien kuluessa. 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Mikkeli'
Koko: 
2,5–4 m.
Alkuperä: 
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Arboretum Mustilan kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen risteyttäjä: Marjatta Uosukainen (1974).
Kuvaus: 
Pystykasvuinen, korkeaksi kasvava pensas. Suuret, lähes valkeat kukat, joissa vaaleanpunaista sävyä ja yläterälehdellä vihertävä täplitys. Kauniit, alapinnaltaan nukkaiset lehdet.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, vähä–keskiravinteinen, hapan, kostea, kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin