Skip to main content

Sorbus alnifolia - laavapihlaja

sorbus_alnifolia_kumpula_jsaarinen.jpg

Laavapihlajan nimi juontuu sen tyypillisistä kasvupaikoista Itä-Aasian tuliperäisillä, hyvinkin nuorilla laava-alueilla. Se edustaa pihlajien (Sorbus) laajassa suvussa omintakeista ehytlehtisten joukkoa. Lehtien muoto ja pintarakenne tuovat mieleen lähinnä pyökin (Fagus sylvatica), eikä laavapihlajaa ensi näkemältä pihlajaksi tunnistakaan. Lehdet puhkeavat raikkaan vihreinä luonteenomaisessa sik-sak-asennossa ja asettuvat oksille kauniiksi kuvioiksi. Täysin kehittyneinä lehdet ovat tummat ja kiiltävät, syksyllä ne värittyvät keltaisiksi, kellanruskeiksi tai oranssinpunaisiksi. Punaruskeat, kiiltävät oksat ovat koristeellisia lehdettöminäkin.

Laavapihlaja kukkii valkoisin kukinnoin muiden pihlajien tapaan. Sen huomiotaherättävän punaoranssit, pienet ja pitkulaiset marjat poikkeavat ulkonäöltään tutuimmista pihlajista. Marjat eivät iloksemme näytä ensimmäisinä joutuvan lintujen korjaamiksi ja koristavatkin puuta usein pitkälle talveen. Kun runkokin on kaunis, juuri enempää ei pihapuulta voi toivoakaan.

Valoisalla paikalla laavapihlaja kasvaa suppeahkoksi, keilamaiseksi puuksi. Muutoin siitä tulee monirunkoinen, iso pensas. Mustilassa kasvaa laavapihlajia sen luontaisen kasvualueen eri puolilta, joten niiden kasvutapaa, ominaispiirteitä ja kestävyyttä päästään pian vertailemaan.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Laavapihlaja
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Sorbus
Laji: 
alnifolia
Koko: 
3–7 m, puu tai pensas.
Kotipaikka: 
Kiina, Japani, Korea, Venäjän Kaukoitä, Taiwan.
Kuvaus: 
Kaunis, ongelmaton pikkupuu tai suuri pensas. Nuoret oksat kiiltäviä, punaruskeita, lehdet tummanvihreitä ja kiiltäviä, syksyllä keltaisia, kellanruskeita tai oranssiin vivahtavia. Runsaiden marjasatojen vuosina punaoranssit marjat koristavat puuta pitkälle lumen aikaan.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen–puolivarjoisa, runsasravinteinen, tuore kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III (IV). Alkuperällä on vaikutusta talvenkestävyydelle.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin