Skip to main content

Fraxinus rhynchophylla

fraxinus_rhyncophylla_var_densata_ruska_jsaarinen.jpg

Den här asken växer i näringsrika, fuktiga skogar på bergsluttningar och i floddalar över vidsträckta områden som breder ut sig från västra Kina ända till till Korea och ryska Fjärran Östern. De askar som odlas i Finland har sitt genetiska ursprung i områdets nordöstra hörn, och man kan känna igen två från varandra avvikande former nämligen, var. rhynchophylla, vars småblad är ovala och trubbiga som på de flesta askar, och var. densata, vars småblad är stora och breda, nästan runda och sträva som sandpapper.

På sina bästa naturenliga växtplatser kan var. rhyncophylla bli ett över 20 m högt träd, men oftast blir det betydligt lägre. För att utvecklas bäst behövs en solig, djupt mullhaltig, fuktig och näringsrik växtplats.

Bladen på den här asken är de sista i raden av askblad som spricker ut på våren och ofta undgår trädet därför frostskador som ju ofta förekommer på andra askarter. Trädet får tidigt höstfärger vilket tyder på att det har anpassat sig till ett kallt klimat med kort växtperiod. Höstfärgerna varierar efter art och exemplar, allt från dovt orangebrunt till lysande vinrött.

 

Kasvin perustiedot
Suku: