Skip to main content

Metasequoia glyptostroboides - kinesisk sekvoia

metasuquoia_glyptostroboides_kapyoksa_tanska_jreinikainen.jpg

Till en början kände man till familjen Metsequoia endast genom fossiler. Sedan fann man märkliga träd i landskapet Hubein i Kina i början av 1940 -talet. Det tog ett par, tre år under krigets villervalla innan det blev klart att de nyfunna träden var de första levande exemplaren av familjen Metasequoia, kinesisk sekvoia. Det är lätt att inse att man genomförde flere fröinsamlingsresor i slutet av 1940 -talet. Också Arboretum Mustila har erhållit fröer bland de första, och man vet att man från Arboretum Mustila skickade plantor av kinesisk sekvoja till Göteborgs botaniska trädgård redan år 1952. Idag är dessa träd över 20 m höga.

Den kinesiska sekvojan påminner mycket om sin amerikanska släkting taxcypressen, (Taxodium). Vardera arten trivs i fuktiga områden och fäller sina barr till vintern. Den kinesiska sekvoian har piggt ljusgröna barr, rödbrun stam, och utvecklar luftrötter med tiden. Höstfärgen är varm ljusbrun.

Finland ligger vid den yttersta härdighetsgränsen för kinesisk sekvoia. De ursprungliga planteringarna som gjordes på 1950-ltalet har inte överlevat. I stället har man åren 2009 och 2011 planterat nya träd på varmare platser skyddade mot höstfrost nära bokarna i ett skyddat läge av Rhododendrondalens norra delar. Barrträdsentusiaster har odlat kinesisk sekvoia i de sydligaste delarna av Finland med växlande framgång. När trädet väl har förberett sig för vintersäsongen klarar det också sträng kyla. Problemet är den finska sommaren, som för den kinesiska sekvoian är alldeles for kort, sval och torr.

På sina naturenliga områden har den kinesiska sekvoian blivit utrotningshotad. I synnerhet under kulturrevolutionen förstördes de här träden.Trädets fortbestånd har ändå bekräftats ty som ett snabbtväxande och lött förökat träd har det planterats i tempererade växtzoner runt om i världen.