Amurinkorkkipuu kasvaa luontaisena Kaukoidässä Korean niemimaalla, Kiinassa sekä Venäjällä. Se esiintyy yhdessä muiden lehtipuiden sekä vaativien havupuiden seurassa runsasravinteisissa rinnemetsissä ja jokilaaksoissa.
Leveä, maalauksellinen kasvutapa, koristeellinen rungon kuori ja rehevä lehvästö tekevät korkkipuusta yhden kauneimmista koristepuista Suomen oloissa. Upeimmillaan korkkipuut ovat syksyllä värjäytyessään loistavaan, vaaleankeltaiseen syysväriin. Väriloisto kestää vain hetken, sillä lehdet putoavat ensimmäisten pakkasöiden jälkeen.
Korkkipuun pienet vaaleanvihreät kukat eivät herätä huomiota, mutta syyskuussa kypsyvät mustat, öljyiset syömäkelvottomat marjat ovat näyttävät. Lehdissä ja marjoissa on voimakas aromaattinen tuoksu. Korkkipuu onkin sukua sitruspuille, ei korkkitammelle (Quercus suber), josta pullonkorkit tehdään. Tosin myös korkkipuun paksua, korkkimaista kaarnaa on Itä-Aasiassa joskus käytetty korkin valmistamiseen.
Korkkipuu on suotta talvenaran puun maineessa. Mustilassa vanhat puut ovat selvinneet ongelmitta sekä sotatalvien että 1980-luvun puolivälin kovista pakkasista. Syytä on kuitenkin käyttää riittävän talvenkestäviä alkuperiä ja kasvattaa taimet suojatuissa oloissa. Vakaaseen ilmastoon ja lämpimään kesään tottuneet korkkipuut ovat näet nuorena herkkiä sekä keväthalloille että syyspakkasille.
Amurinkorkkipuu, johon tässä luetaan kuuluvaksi myös sen Sahalinin saarella esiintyvä maantieteellinen rotu (P.sachalinense, P. amurense var. sachalinense) kasvaa Kaukoidässä Korean niemimaalla, Kiinassa sekä Venäjällä sekä Sahalinin saarella. Se esiintyy yhdessä muiden lehtipuiden kanssa sekä vaativien havupuiden seurassa runsasravinteisissa rinnemetsissä ja jokilaaksoissa.
Lajikuvaus
Amurinkorkkipuu kasvaa luontaisesti 20 metrin pituiseksi, mutta viljelyssä se jää hieman pienemmäksi, 12-15 m pituiseksi. Hyvällä kasvupaikalla latvus levittyy vähintään samanmittaiseksi, usein puu on pituuttaan leveämpi. Rungon kuori on paksu ja korkkimainen, vanhemmiten erittäin koristeellinen. Lehti muodostuu 5-13 lehdykästä ja kasvaa parikymmensenttiseksi. Puu on hyvin aromaattinen ja erityisesti lehdissä on voimakas mausteinen tuoksu. Lehdet saavat hyvillä paikoilla erittäin kauniin keltaisen syysvärin. Korkkipuun hedelmä on musta marja, joka kypsyy syyskuussa.
Menestyminen sekä viljely meillä ja muualla
Amurinkorkkipuuta ja sen lähilajeja on meillä viljelty pitkään ja ne ovat menestyneet I-II-vyöhykkeillä. Vaikka Suomessa on tällä hetkellä ainakin neljä eri kantaa viljelyssä, tulisi silti jatkaa ponnisteluja parhaimman mahdollisen alkuperän löytämiseksi meille. Mustilaan on hiljattain saatu hyvin lupaava kanta Sahalinilta, joka taimivaiheessa näyttää olevan muita kantoja kestävämpi. Levinneisyysalueeseen verrattuna korkkipuuta pitäisi voida viljellä nykyistä pohjoisempana, esimerkiksi III-vyöhykkeellä. Muualla maailmassa korkkipuut ovat suhteellisen vähän viljeltyjä. USA:ssa niitä on kokeiltu katupuina, mutta tulokset eivät ole olleet rohkaisevia.
Käyttö
Amurinkorkkipuu sopii hienosti yksittäispuuksi tai ryhmiin, kujanteisiin yms. Lue lisää »
Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.
koe-erän tunnus: K09-91-211 tai K09-92-015 Lue lisää »