Skip to main content

Magnolia acuminata × 'Norman Gould'

Magnolia acuminata × 'Norman Gould' - magnoliaristeymä

Amerikkalaisen Dennis Ledvinan jalostama keltakukkainen ja todennäköisesti erittäin talvenkestävä risteymä muistuttaa monia muita Pohjois-Amerikassa suosituksi tulleita keltakukkaisia magnolialajikkeita. Poppelimagnolialta (Magnolia acuminata) se on perinyt kukkien keltaisen väripigmentin ja puumaisen kasvutavan. Lehdistöltään ja kukinnaltaan risteymä muistuttaa enemmän toista vanhempaansa, valkokukkaista ’Norman Gould’ -lajiketta, joka on kromosomistoltaan keinotekoisesti kaksinnettu (tetraploidi) japaninmagnolia.

Alppiruusulaaksossa kasvaa kaksi tainta, jotka on istutettu 2006. Useimmista magnolioista poiketen ne ovat talvehtineet moitteetta ja ja varttuneet nopeasti, mutta kukinta alkaa nähtävästi vasta puitten saavutettua kohtalaisen koon. Tuoksuvat keltaiset kukat avautuvat lehtien puhkeamisen aikoihin ja kukinta-aika voi kirjallisuuden mukaan kestää jopa kuukauden. Risteymä ei liene kovin hallanarka, koska poppelimagnolian perimän vuoksi kukinta alkaa japaninmagnoliaa (M. kobus) myöhemmin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Magnoliaristeymä
Heimo: 
Magnoliaceae
Suku: 
Magnolia
Laji: 
acuminata × 'Norman Gould'
Koko: 
Todennäköisesti monimetrinen puu.
Alkuperä: 
Amerikkalainen risteytys.
Kuvaus: 
Keltakukkainen, hyvin talvenkestävä ja suurilehtinen puu.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, muheva, tuoreena pysyvä ja roudasta vapaa maaperä. Risteymä on magnolioiden tapaan erittäin vaatelias kasvupaikan suhteen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I (II–III) oletettavasti.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content