Skip to main content

Onoclea sensibilis

Onoclea sensibilis - helmisaniainen

onochlea_sensibilis_lehdet.jpg

Alppiruusulaakson länsipuolella, serbiankuusten (Picea omorika) katveessa kostealla ojanpohjalla viihtyvä helmisaniainen herättää huomiota soman pyöreäliuskaisella lehdistöllään, joka aivan ilmeisellä tavalla poikkeaa kotimaisista saniaisistamme.

Helmisaniainen on Onoclea-suvun ainoa laji. Lajinimi sensibilis tarkoittaa herkkää ja viittaa kylmänarkuuteen, sillä ensimmäiset syyskylmät saavat lehdet mustumaan. Vaikka lehdet ovatkin arkoja kylmälle, ei juuristo ole mitenkään erityisen arka. Mustilassa helmisaniainen on viihtynyt erinomaisesti vuosikymmenten ajan.

Yleensä saniaisilla itiöpesäkkeet sijaitsevat lehtien alapinnoilla, mutta helmisaniaisella on erilliset itiöpesäkelehdet samoin kuin luonnonvaraisella kotkansiivellämme (Matteuccia struthiopteris). Pesäkelehdet säilyvät talven yli ja itiöt vapautuvat keväällä ennen kuin uusi lehdistö ehtii kasvaa. Kasvupaikallaan helmisaniainen leviää maavartensa avulla ja suotuisalla paikalla kasvattaa tuuhean lehdistön.

Helmisaniaisen alkuperäisillä kasvupaikoilla on todettu, että hyvin varjoisalla paikalla se voi kestää kuivuuttakin. Mitä aurinkoisempi istutuspaikka, sitä tarkemmin on kuitenkin huolehdittava kosteuden riittävyydestä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Helmisaniainen
Heimo: 
Onocleaceae
Suku: 
Onoclea
Laji: 
sensibilis
Koko: 
40–80 cm.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itäosat ja Itä-Aasia.
Kuvaus: 
Maavarresta nousevia melko paksuja, vaaleahkon vihreitä, syväliuskaisia lehtiä. Erilliset itiöpesäkelehdet, itiöpesäkkeet helmenmuotoisia.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, keskiravinteinen, tuore tai kostea, humuspitoinen maa.
Menestyminen: 
Kestänyt Etelä-Suomessa, ei vielä kovin paljon kokeiltu.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content