Skip to main content

Acer pseudosieboldianum - koreanvaahtera

acer_pseudosieboldianum_lehtiruska_jreinikainen.jpg

Koreanvaahtera on kaunis pieni puu tai pensas, joka muistuttaa läheisesti Japanissa kasvavaa sirovaahteraa (A. sieboldianum). Kummallakin on pienehköt, pyöreät, kauniisti liuskoittuneet lehdet ja siro, kerroksellinen kasvutapa. Kun kumpikin laji on luonnostaan monimuotoinen, niiden erottaminen viljelyssä on vaikeaa, ja Mustilan koreanvaahteroillakin oli pitkään sirovaahteran nimikyltti. Hyvä erottava tuntomerkki on kukkien väri, joka on koreanvaahteralla punainen, sirovaahteralla kellanvihreä.

Koreanvaahtera kasvaa luontaisena Mantšuriassa, Koreassa ja Vladivostokin ympäristössä kivikkoisten rinnemetsien pensaskerroksessa. Sen loistelias syysväri on tärkeä osatekijä Korean metsien syksyisessä ruskassa. Syysväri vaihtelee eri yksilöiden ja alkuperien välillä oranssinkeltaisesta viininpunaiseen. Räikeimmät värit kehittyvät runsaasti aurinkoa saaneisiin lehtiin. Loppusyksyllä lehdet usein kuivuvat kiinni oksiin ja jäävät koristamaan puuta kevääseen asti vähitellen talviauringossa haalistuen.

Koreanvaahtera lehtii aikaisin keväällä, joten avoimilla ja alavilla paikoilla myöhäiset hallat voivat haitata kasvuunlähtöä. Vuorenrinteitten kasvina koreanvaahtera on myös herkkä talvimärkyydelle. Nämä seikat huomioiden siitä saa pihalle, puistoon tai metsäpuutarhaan hyvin menestyvän upean koristepuun, joka sopii hyvin korvaamaan talvenarat japaninvaahterat (A. palmatum). Mustilan Havuterassilla koreanvaahterat ovat menestyneet moitteettomasti 1930-luvulta lähtien.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Koreanvaahtera
Heimo: 
Aceraceae
Suku: 
Acer
Laji: 
pseudosieboldianum
Koko: 
3–5(–8) m. Koko ja kasvutapa riippuu myös alkuperästä.
Kotipaikka: 
Mantšuria, Korea, Venäjän Kaukoitä.
Kuvaus: 
Kesävihanta pikkupuu tai pensas, lehdet 7–13-halkoiset, lehtisuonet karvaiset. Kukat punertavat. Oranssi–viininpunainen syysväritys.
Kasvupaikka: 
Aurinko–varjo, keski- tai runsasravinteinen, tuore kasvupaikka, hyvin läpäisevä kasvualusta.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III(–V), riippuen myös alkuperästä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin