Skip to main content

Asimina triloba - asimiina, papavi

asimina_triloba_lehdet.jpg

Pohjois-Amerikan intiaanit tunsivat tämän kasvin nimellä assimin ja söivät sen kookkaita hedelmiä. Euroopasta tulleiden siirtolaisten mielestä hedelmä ilmeisesti muistutti papaijaa (Carica papaya) ja asimiina sai uuden nimen, paw paw. Asimiina ei kuitenkaan ole sukua papaijalle, vaan aivan toiselle trooppiselle hedelmälle, annoonalle eli kermaomenalle (Annona cherimola). Luontaisena se kasvaa kaukana tropiikista, itäisen Pohjois-Amerikan lehtometsissä aina eteläisimpään Kanadaan asti.

Asimiinan hedelmät ovat lauhkean vyöhykkeen oloissa aivan poikkeuksellisia. Ne muistuttavat lyhyttä, paksua banaania ja painavat muutamasta kymmenestä grammasta puoleen kiloon. Niiden makuakin on verrattu banaaniin höystettynä ananaksella, mangolla tai mansikalla, lajikkeesta riippuen. 1900-luvun alkupuolella viljelyssä oli satakunta lajiketta, joista yli puolet on nyt kadonnut. Supermarketkulttuurin vallatessa Amerikan nämä herkulliset mutta huonosti säilyvät hedelmät katosivat markkinoilta.

Mustilan Juhlapaikan vieressä kasvavat kaksi puuta on saatu siemeninä Michiganista asimiinan levinneisyysalueen pohjoislaidalta ja istutettu vuosituhannen alussa. Ne ovat kasvaneet hyvin hitaasti, mutta arboretumin väen yllätykseksi talvehtineet toistaiseksi erittäin hyvin. Aika näyttää kykenevätkö ne koskaan tuottamaan kukkia tai hedelmiä, mutta jo kookkaiden, nuokkuvien lehtien takia niissä silmä lepää.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Asimiina
Heimo: 
Annonaceae
Suku: 
Asimina
Laji: 
triloba
Koko: 
Suomessa n. 3 m. Kotiseudullaan jopa 12 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus: 
Kesävihanta, hidaskasvuinen pensas tai juurivesoja muodostava puu. Isot, nuokkuvat lehdet, keltainen syysväri. Kukkii ennen lehtien puhkeamista viininpunaisin pienin kukin. Kookas, syötävä hedelmä ei luultavasti ehdi kypsyä Suomen oloissa.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, keskiravinteinen, kostea, läpäisevä, hapahko maa. Vaatii lämpimän, suojaisen paikan, ja kukkiakseen myös runsaasti valoa.
Menestyminen: 
Vähän kasvatuskokemuksia. Menestynyt Mustilassa 2000-luvun alusta lähtien.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin