Skip to main content

Hamamelis virginiana - amerikantaikapähkinä

hamamelis_virginiana_siemen_ontario_jreinikainen.jpg
hamamelis_virginiana_kukinta_jsaarinen.jpg

Taikapähkinöitä (Hamamelis) kasvaa luontaisesti vain Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa. Lajeista kestävimpänä pidetään amerikantaikapähkinää, joka kasvaa Pohjois-Amerikan itäosissa yleensä lehtipuumetsissä ja niiden laiteilla. Noin kahden metrin korkuisen pensaan lehdet muistuttavat hieman pähkinäpensaan (Corylus avellana) lehtiä ja ne saavat kauniin vaaleankeltaisen syysvärin.

Pensaan erikoinen ominaisuus on se, että se kukkii vasta myöhään syksyllä. Sillä on pienet, keltaiset hapsukukat, jotka ovat kolmittain lehtihangoissa. Noin vuoden kuluttua kukinnasta amerikantaikapähkinä ampuu kypsät, kauniit kiiltävänmustat siemenensä. Ne sinkoavat kauas, jopa viidentoista metrin päähän.

Amerikantaikapähkinää on Suomessa viljelty kauan mutta hyvin vähän, lähinnä vain kokoelmissa. Mustilassa kasvaa amerikantaikapähkinöitä useassa eri paikassa, muun muassa Alppiruusulaaksossa, Etelärinteellä ja Tammimetsään virtaavan ojan varrella. Osa pensaista on vanhoja, osa uusia, siemenkeruumatkoilla kerättyjä äärimmäisen pohjoisia alkuperiä. Amerikantaikapähkinä kukkii Mustilan pensaista viimeisenä, yleensä marraskuussa. Se menestyy ja kukkii jopa varjossa kasvaessaan.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Amerikantaikapähkinä
Heimo: 
Hamamelidaceae
Suku: 
Hamamelis
Laji: 
virginiana
Koko: 
2–3 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus: 
Pensas tai pieni puu, joka kukkii hyvin myöhään syksyllä.
Kasvupaikka: 
Aurinko–varjo, runsasravinteinen, tuore. Kasvupaikan tulisi olla suojainen syyshalloja vastaan
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin