Skip to main content

Juniperus squamata - himalajankataja

Himalajankataja kasvaa Himalajan ja Luoteis-Kiinan vuorenrinteillä 1600–4800 metrin korkeudella. Sen kasvutapa vaihtelee, kuten katajilla yleensäkin. Siitä saattaa tulla pieni puu, toisinaan se mataa maanmyötäisenä, mutta useimmiten se on pystykasvuinen pensas.

Himalajankatajan oksanpäät nuokkuvat kauniisti. Neulasmaiset lehdet ovat kolmen ryhminä, leveitä, käyriä ja teräväkärkisiä. Sinisävyisten neulastensa vuoksi himalajankatajaa kutsutaan myös sinikatajaksi. Neulasten väri vaihtelee sinisenvihreästä voimakkaan sinertävään. Kylminä kuukausina ne saavat ruskean ja pronssin vivahteita.

Himalajankatajan marjakäpy on soikea, kypsänä musta, ja sen sisällä on vain yksi siemen. Muiden katajalajien marjakävyissä on yleensä useampia siemeniä.

Himalajankatajaa ei yleisesti viljellä luonnonmuotoina, vaan kooltaan ja väritykseltään vaihtelevina lajikkeina. Ensimmäinen viljelyyn saatu himalajankataja oli kauniin teräksensininen. Sen löysi 1900-luvun alussa Frank Meyer ja se tunnetaan lajikemellä 'Meyeri'.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Himalajankataja
Heimo: 
Cupressaceae
Suku: 
Juniperus
Laji: 
squamata
Koko: 
0,3–0,6 m.
Kotipaikka: 
Vuoristot Koillis-Afghanistanista Keski-Kiinaan.
Kuvaus: 
Matalakasvuinen havupensas, jolla on sirosti nuokkuvat oksankärjet. Lehtien väri vaihtelee sinisenvihreästä voimakkaan sinertävään. Kaksikotinen.
Kasvupaikka: 
Aurinko, vähäravinteinen, kuiva, hiekkainen ja sorainen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I (II–III), riippuen alkuperästä, ja parhaiten talvehtien puolivarjossa lumen alla.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin