Skip to main content

Salix × sepulcralis 'Öresund' - juutinraumansalava

Juutinraumansalava on Etelä-Ruotsista luonnosta löydetty riippuvaoksainen salava, jolla on riippasalavien tapaan pitkät, kapeat lehdet ja kesän mittaan maahan tai veteen asti taipuvat kauniit riippaoksat. Oksien punakellertävä väri voimistuu talvella ja tekee puusta näyttävän myös lehtien varistua.

Oksien keltainen väri muistuttaa tunnettua 'Chrysocoma'-riippasalavaa, josta juutinraumansalavan myös arvellaan polveutuvan. Siitä poiketen juutinraumansalava kuitenkin on emikasvi ja sitä pidetään emoaan talvenkestävämpänä.

Suomessa juutinraumansalavaa on kokeiltu jo 1950-luvulla, myös Mustilassa, mutta merkittävää jalansijaa se ei ole Suomessa saanut. Talvenkesto näyttää riittävän eteläisimpään Suomeen, mutta versoja ja lehtiä mustaava sienitauti rumentaa puita ikävästi ja altistaa ne muille tuhoille. Näin näyttää käyvän myös Mustilaan Atsalearinteen lammelle vuonna 2004 istutetulle puulle, joka on menestynyt huonosti.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Juutinraumansalava
Heimo: 
Salicaceae
Suku: 
Salix
Laji: 
× sepulcralis
Lajike: 
'Öresund'
Koko: 
3–6 m.
Alkuperä: 
Etelä-Ruotsista löydetty ja lajikkeeksi nimetty.
Kuvaus: 
Riippuvaoksainen puu. Rankojen väri muuttuu vuodenaikojen mukaan, joka on tavallista ja hyvä tuntomerkki useille puumaisille pajuille. Emipuu.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, tuore ja keskiravinteinen.
Menestyminen: 
Vyöhyke I.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin