Skip to main content

Thuja occidentalis - kanadantuija

thuja_occidentalis_yk_thunder_bay_jreinikainen.jpg
thuja_occidentalis_kavyt_jreinikainen.jpg

Kanadantuijan tyypillisiä kasvupaikkoja sen kotiseudulla Pohjois-Amerikan koillisosissa ovat suot ja jyrkät kallionsyrjät, joilla muiden puiden kilpailu on vähäistä. Kanadantuija on hidaskasvuinen ja voi elää kituuttaa hyvinkin vanhaksi. Jopa 1650 vuoden kunnianarvoisa ikä on laskettu kaadetun puun vuosirenkaista.

Arbor vitae, elämänpuu, kuten eurooppalaiset tulokkaat kanadantuijan nimesivät, on ensimmäisiä vanhalle mantereelle tuoduista amerikkalaisista puulajeista. 1500-luvulla Eurooppaan tuodulla tuijalla uskottiin olevan lääkinnällisiä ominaisuuksia. Se saavutti nopeasti suosiota myös koristepuuna, ja siitä on sittemmin nimetty satoja kasvutavaltaan ja väritykseltään poikkeavia lajikkeita.

Suomessa talvenkestävä ja koristeellinen kanadantuija on yleinen pensasaitoina ja vanhan kulttuurimaiseman koristepuuna. Uudemmissa pihoissa näkee lähinnä erilaisia tiiviitä ja hidaskasvuisia pilari-, pallo- ja kartiomaisia mutantteja.

Arboretum Mustilassa kanadantuijaa on viljelty myös koristevihreäksi 1930-luvulta lähtien. Parin hehtaarin istutuksesta on vuosittain leikattu koristehavuja seppelesidontaan sekä muuhun kukkakauppakäyttöön.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kanadantuija
Heimo: 
Cupressaceae
Suku: 
Thuja
Laji: 
occidentalis
Koko: 
Suomessa täysikokoisena 10–20 m. Puutarhalajikkeet pienempiä.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus: 
Ainavihanta havupuu, jonka suomumaiset versot asetttuvat viuhkamaisesti. Rungon punaruskea uurteinen kaarna kuoriutuu pitkittäisinä suikaleina.
Kasvupaikka: 
Aurinko–varjo, keski–runsasravinteinen, tuore–hapan.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV (V–VI). Puutarhalajikkeet eivät yhtä kestäviä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin