Skip to main content

Phellodendron

Phellodendron sachalinense - sachalinkorkträd

phellodendron_sachalinense_kumpula_jsaarinen.jpg

Sachalinkorkträdet växer på ön Sachalin och i de norra delarna av Japan där det ofta anses vara en lokalvariant av det sibiriska korkträdet (Phellodendron amurense var. sachalinense). Skillnaderna mellan korkträden är liten. Sachalinkorkträdet har ett tunnare korkskikt i barken, större blad, och rundare småblad än det sibiriska korkträdet, och unga grenar är rödbruna med släta knoppar. Trädet är det kraftigast växande av arterna i sin släkt och på basen av kortvariga odlingsförsök också det härdigaste.

Unga korkträd är känsliga och får ofta köldskador ovanför snötäcket under sina första år, men inom några år stadgas tillväxtrytmen och vinterhärdigheten förbättras. Sachalinkorkträdet kommer från ett område vars klimat inte är lika kontinentalt som de naturliga växtplatserna för det sibiriska korkträdet. Därför borde trädet klara sig till och med bättre i vårt till hälften maritima klimat.

Det breda måleriska växtsättet och rika bladverket gör trädet till ett av de vackraste prydnadsträdena i Finland. Korkträden har flere goda egenskaper för prydnadsträd och ståtligast är de i sina tidigaste höstfärger prydda av de svarta bären.

 

Phellodendron amurense - sibiriskt korkträd

phellodendron_amurense_runko_pietari_jreinikainen.jpg

Det sibiriska korkträdet växer i naturenligt tillstånd på den Koreanska halvön, i Kina och Ryssland i Fjärran Östern. Det förekommer tillsammans med andra lövträd och krävande barrträd i näringsrika skogsluttningar och floddalar. Den breda kronan, det måleriska växtsättet, den prydliga barken och rika bladverket gör trädet till ett av de vackraste prydnadsträden i finska förhållanden. Ståtligast är korkträden när de till hösten får sina blekt gula höstfärger. Fyrverkeriet räcker inte länge och bladen faller efter de första frostknäpparna.

Trädets små oansenliga ljust gröna blommor väcker ingen uppmärksamhet, men de oljiga svarta bären som mognar i september är vackra. Både bladverk och bär avger en aromatisk doft. Trädet är besläktat med citrusträden och inte med korkeken (Quercus suber) vars kork används till flaskor. Den tjocka korklika barken har i östra Asien någon gång används till korkframställning. Read more »

Syndicate content