Skip to main content

Havuterassi

Rhododendron × fraseri - fraserazalea

rhododendron_fraserii_jreinikainen.jpg

Plantskoleodlaren George Fraser flyttade i slutet av 1800 -talet från Skottland till Kanada där han köpte ungefär 100 ha skog på Vancouver Island där han röjde upp mark för sina plantodlingar. Fraser gjorde korsningar med flere växtsläkter förutom alprosor.

Frasers första korsning av alprosor visade sig bero på tillfälligheter. Han hade beställt tranbärsplantor från Nova Scotia och med bland dem fanns som ett överflödigt ogräs en liten planta av vårazalea (R. canadense). Han planterade den och 15 år senare, när den blommade för första gången, pollinerade han den med pollen från japansk azalea (R. molle subsp. japonicum). Fraser skickade resultatet i form av plantor i knopp till Arnold Arboretum i Boston och Kew Gardens intill London. Oberoende av varandra gav de hybriden namnet Rhododendron × fraseri. Fraserazalean har registrerats med namnet Fraseri-gruppen.

På Arboretum Mustila har fraserazalea vuxit åtminstone sedan 1950 -talet. Vid det första ögonkastet ser den lilla busken ut som en större version av vårazalea. Den blommar årligen rikligt i slutet av maj aningen efter vårazalean men innan de flesta andra azaleorna. Blommorna är doftlösa och liknar orkideer som hos vårazalean men mycket större.

 

Rhododendron albrechtii - kejsarazalea

rhododendron_albrechtii_kukinta_jsaarinen.jpg

Japan var länge stängt för europeiska ögon och därför har den här sommargöna azalean inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Michael Albrecht, som tjänstgjorde vid ryska konsulatet i Hakodate på Hokkaido i slutet av 1800 -talet, uppmärksamgjorde kejsarazalean för europeerna. Det räckte ända till början av 1900 -talet innan kejsarazalean skulle ingå mera allmänt i samlingar i väst.

Kejsarazalean är en långsamtväxande och någon meter hög buske som växer i det kalla klimatet i de övre bergsluttningarna på Hokkaido och Honshu. De cyklamenröda blommorna slår ut på bar kvist i ändan av grenspetsarna tidigt om våren innan den övriga naturen ännu har vaknat upp efter vintern. Kort efter att blomningen inletts utvecklas de nya bladen på azaleans vis i grupper om fem i ändan av årsskottena.

I Finland har kejsarazalean visat sig vara en av de härdigaste arterna av azalea också om sträng vårfrost kan skada tidiga knoppar och blommor. Den här charmfulla busken kunde med fördel oftare ingå i våra trädgårdar som en del av den tidigaste vårblomningen.

 

Rhododendron - azalea 'Ruususen Uni'

rhododendron_ruususen_uni_kukinta_jsaarinen.jpg

'Ruususen Uni' är en gammal azaleabuske på Terrassen i Arboretum Mustila som utvaldes och namngavs av Marjatta Uosukainen till förädling. Sannolikt är det frågan om azalean 'Aida' med fyllda blommor ur Rustica -gruppen som planterades på Arboretum Mustila på 1930 -talet och som nu har fått ett nytt namn.

Azaleans skira, fyllda blommor är pastellfärgat ljusröda. På hösten får bladen en orange eller bjärt röd höstfärg. Under 10 år blir busken dryga halvmetern hög.

 

Syndicate content