Skip to main content

Acer pictum subsp. mono

Acer pictum subsp. mono - idänvaahtera

acer_mono_lehti_kaisaniemi_jreinikainen.jpg

Idänvaahtera kasvaa luontaisena Kiinassa, Venäjän Kaukoidässä, Koreassa ja Japanissa. Laajasta levinneisyysalueesta johtuen sen eri kannat poikkeavat jonkin verran toisistaan sekä ulkomuotonsa että ilmastollisen sopeutuneisuutensa puolesta. Idänvaahteran lehdet muistuttavat kotimaista metsävaahteraamme, mutta ne ovat pienemmät, ja lehtiliuskat ovat lähes tasasivuiset. Muutoinkin koko puu on kuin pienoisversio kotimaisesta metsävaahterastamme (A. platanoides), ja äärimmäisen käyttökelpoinen koristepuu, mikäli meille sopivia alkuperiä olisi helposti saatavilla.

Vaikka idänvaahtera voi luonnossa kasvaa yli 20 metrin korkuiseksi, ei siitä viljeltynä yleensä tule kymmentä metriä korkeampaa. Mustilan suurin idänvaahtera on ihailtavana Etelärinteen länsipäässä. Erityisen suuren viljelyarvon puulle antaa syysväri, joka sekin vaihtelee alkuperän ja syksyn säiden mukaan. Parhaimmillaan idänvaahteran latvus hehkuu tulipunaisena, vaikka usein on tyytyminen vaisumpaan keltaiseen väriin.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Idänvaahtera
Heimo: 
Aceraceae
Suku: 
Acer
Laji: 
pictum
Alalaji (ssp.): 
mono
Koko: 
Suomessa jää tavallisesti alle 10 m mittaan; luonnossa voi olla jopa yli 20 m.
Kotipaikka: 
Pohjois- ja Koillis-Kiina, Itä-Venäjä, Korea ja Japani.
Kuvaus: 
Pyöreälatvuksinen pieni puu, jonka lehdet muistuttavat metsävaahteraa, mutta ovat pienempiä ja liuskat yksinkertaiset, s.o. kolmiomaiset ilman ripsireunoja.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, kuiva–tuore.
Menestyminen: 
Parhaimmillaan vyöhykkeet I–V, mutta kaikki alkuperät eivät viihdy kunnolla Suomessa.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content