Skip to main content

Acer nigrum

Acer saccharum subsp. nigrum - mustavaahtera

acer_saccharum_nigrum_lehdet_jsaarinen.jpg

Mustavaahtera on hyvin läheistä sukua sokerivaahteralle (Acer saccharum), ja näitä kahta alalajia on vaikea erottaa toisistaan. Erottaviksi tuntomerkiksi mainitaan tummempi runko ja vähemmän teräväpiirteisesti liuskoittuneet, kolmijakoiset lehdet. Levinneisyydeltään se on selvästi sokerivaahteraa eteläisempi, mutta on silti menestynyt hyvin Mustilassa vuonna 1992 Etelä-Ontariosta Guelphistä saatuna alkuperänä. Mustavaahteran sanotaan sietävän hyvin kuivuutta, lämpöä ja kylmyyttä Yhdysvaltain Keskilännessä.

Amerikassa mustavaahtera voi kasvaa jopa 40 metrin korkuiseksi, mutta Suomessa viljeltynä se jäänee olennaisesti pienemmäksi. Sokerivaahteran tapaan sillä on näyttävä syysväritys, ja sen mahlaa voi käyttää vaahterasiirapin valmistamiseen.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Mustavaahtera
Heimo: 
Aceraceae
Suku: 
Acer
Laji: 
saccharum
Alalaji (ssp.): 
nigrum
Koko: 
Suomessa saavuttanee n. 10 m mitan. Kotiseuduillaan jopa 40 metriä.
Kotipaikka: 
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Pyöreälatvuksinen puu, joka muistuttaa suuresti sokerivaahteraa, mutta lehdet ovat vähemmän liuskoittuneet ja runko vanhemmiten tummanruskea.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai puolivarjoinen, keskiravinteinen, tuore kasvupaikka. Sokerivaahteraa parempi kuivuuden ja kuumuuden sietokyky.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content