Skip to main content

Crataegus chlorosarca - idänorapihlaja

Idänorapihlaja on mainio puu orapihlajien (Crataegus) suvussa, josta löytyy oikeita helmiä ympäristöämme monipuolistamaan niin idästä kuin Atlantin takaa. Idänorapihlaja pysyy kooltaan hillittynä, kasvaa kuitenkin tukevaksi puuksi eikä vaadi kasvupaikaltaan ihmeitä. Lisäksi se on monen vuodenajan koriste: alkukesästä sitä koristavat runsaat, valkoiset kukat, kesällä leveät, tummanvihreät lehdet, syksyllä loistokas pronssinpunainen ruska ja mustat marjat, talvella kauniskuvioinen runko ja jykevä oksisto. Kestävyyskin riittää pohjoiseen Suomeen saakka.

Mustilassa idänorapihlajia kasvaa jämäkän puumaiseksi varttuvina Ketunmäessä ja siellä täällä muuallakin puistossa. Ne erottuvat vaivatta muiden puiden joukosta suurilla, terveillä lehdillään ja vankalla oksistollaan, joka ei juuri muistuta tutumpia orapihlajia. Oraat ovat tavallisesti tuumanmittaiset, mutta joskus niitä ei ole lainkaan.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Idänorapihlaja
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Crataegus
Laji: 
chlorosarca
Koko: 
3–4 m puu.
Kotipaikka: 
Japani, Sahalin ja Kamtšatka. Viljeltynä Kiinassa.
Kuvaus: 
Leveähkön kartion muotoinen pienehkö puu, punaruskea haararanka. Muodostuu komeimmaksi, kun saa runkojohteisesti kehittyä runsaassa valossa, leikkaamatta. Syysväritys on lämmintä punaoranssia.
Kasvupaikka: 
Aurinko, kuiva tai tuore, keskiravinteinen. Ei kaihda kasvualustassaan soraa ja savea. Luontaisilla paikoillaan jokivarsipensaikoissa ja alarinteillä.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin