Skip to main content

Crataegus douglasii - mustamarjaorapihlaja

crataegus_douglasii_yleiskuva_jsaarinen.jpg

Mustamarjaorapihlaja on meillä menestyvistä orapihlajista kärkiluokkaa kahdella tavalla: se kasvaa korkeimmaksi, yli kymmenmetriseksi puuksi, ja kilpailee myös ruskavärityksellään ykkössijasta. Mustilan tammimetsän reunassa kasvavat vanhat mustamarjaorapihlajat antavat joka syksy viikkojen ajan upean viininpunaisen säväyksen valtatieltä näkyvään maisemaan. Puut erottuvat myös alkukesällä peittyessään hetken ajaksi valkoisiin kukkiin. Talvella täytyy tulla lähempää tarkastelemaan lukemattomiksi pikkuoksiksi haaroittuvaa mutkaista latvusta.

Pohjois-Amerikan länsiosista muiden jättiläispuiden seurasta kotoisin oleva mustamarjaorapihlaja on luontaisesti kaunismuotoinen, leveälatvuksinen pikkupuu tai iso pensas, joka kasvaa mieluusti yksirunkoiseksi. Sitä on käytetty aitakasvinakin, mutta se ei siinä osassa ole parhaimmillaan. Vanhana puu kehittyy tietynlaisen känkkyräisyytensä kautta veistokselliseksi. Kestävyys riittää sekä Etelä- että Keski-Suomeen.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Mustamarjaorapihlaja
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Crataegus
Laji: 
douglasii
Koko: 
7–12 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan länsiosat.
Kuvaus: 
Leveälatvuksinen pikkupuu tai iso pensas. Lyhyet orat, leveänsoikeat lehdet ja ruotien kannoissa pienet, varhain karisevat korvakkeet. Upea, kirkkaanpunainen syysväri ja kiiltävänmustat marjat.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen paikka, vaatimaton kasvupaikan suhteen. Menestyy myös savi- ja hiekkamailla.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VI.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin