Skip to main content

Juniperus chinensis var. sargentii - sargentinkataja

Tämä Aasian itäisimmän äärilaidan kataja saatiin Arnold Arboretumiin (Harvardin yliopisto, USA) Japanista Hokkaidon saarelta 1892 ja nimettiin arboretumin ensimmäisen johtajan C. S. Sargentin (1841–1927) mukaan. Sitä kasvaa kaikkien Japanin saarten lisäksi Korean niemimaalla sekä Kuriileilla ja Sahalinin eteläosissa. Kasvupaikkana on yleisesti alapaljakan pensastiheiköt, niityt ja vierinkivilouhikot, mutta pohjoisimmilla alueilla lähinnä kivikkoiset merenrannikot.

Sargentinkataja on harvoin viljelty mutta kauniiksi kehuttu matala havupensas. Se suikertelee pitkin rangoin, joista haaroittuu tiheästi sivusuuntaisia oksia. Nuorempana sen vaalean sinivihertävät lehdet ovat neulasmaisia, mutta vartuttuaan samoissa oksissa on myös suomumaisia aikuislehtiä. Se on yleensä kaksikotinen, siis hede- ja emikukat eri pensaissa.

Sargentinkatajaa ei Suomen taimikaupan valikoimissa yleensä ole nähty. Mustilasta käsin sitä on levinnyt harrastajien kasvikokoelmiin 2000-luvun alussa, jolloin Arboretum kasvatti taimia venäläisistä siemenistä. Hollantilaisen Grootendorstin nimeämä lajike 'Glauca' on myös erinomainen, sinertävä maanpeitekasvi. Ohittamaton tuntomerkki on vastenmielinen kamferinhaju, joka versoista lähtee niitä hieroen rikottaessa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Sargentinkataja
Heimo: 
Cupressaceae
Suku: 
Juniperus
Laji: 
chinensis
Muunnos (var.): 
sargentii
Koko: 
Lähes maanmyötäinen, lopulta jopa 3 m leveä peittopensas.
Kotipaikka: 
Korea, Japani, Sahalinin ja Kuriilien saaret. Myös Koillis-Kiina, Sihote-Alinin vuoristo ja Taiwan saatetaan mainita.
Kuvaus: 
Mattomainen havupensas. Oksissa sekä neulasmaisia että suomumaisia, siniharmaita neulasia.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, niukkaravinteinen, hiekka- ja sorapitoinen, kuiva tai tuore kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V (kasvatuskokemuksia vähän, lumen suojassa menestynee pohjoisempanakin).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin