Skip to main content

Rhododendron vaseyi - perhosatsalea

rhododendron_vaseyi_ojussila.jpg

Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan vuoristossa kasvaa luontaisena perhosatsalea. Kukkien avautuessa sen lehdettömille oksille toukokuussa näky on kuin parvi kauneimpia perhosia olisi laskeutunut toivottamaan kesän tervetulleeksi. Kukat ovat yleensä sävyltään vaihtelevan vaaleanpunaisia, mutta myös valkokukkaisia lajikkeita on nimetty.

Poikkeuksena Rhododendron-suvun satojen luonnonlajien joukossa perhosatsalea on yksi harvoista, joka ei suostu risteytymään muiden suvun lajien kanssa. Eipä silti että perhosatsaleaa tarvitsisikaan jalostaa, sen siro kauneus on aivan omaa luokkaansa. Perhosatsalea kuuluu Rhodora-sektioon, johon luetaan sen lisäksi vain kanadanatsalea (R. canadense). Tosin edes kanadanatsalealle perhosatsalea ei ole kovinkaan läheistä sukua.

Perhosatsalea sopii hienosti metsäpuutarhaan muiden samantyyppisten kasvien, kuten kanadanatsalean, dahurianalppiruusun (R. dauricum) tai koreanalppiruusun (R. mucronulatum) seuraan. Perhosatsalean soisikin kasvavan jokaisessa metsäpuutarhassa. Se on helppohoitoinen ja silti omalla kesyttämättömällä tavallaan yksi sukunsa kauneimmista edustajista.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Perhosatsalea
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
vaseyi
Koko: 
2–4 m, Suomessa jäänee 1–2 metriin.
Kotipaikka: 
Pohjois-Carolina, Yhdysvallat.
Kuvaus: 
Kesävihanta pensas. Lehdet soikeat, lehtien reunat usein aaltoilevat. Kukinta ennen tai yhtä aikaa lehtien puhkeamisen kanssa, kukat vaaleanpunaiset tai valkoiset. Leveän suppilomainen teriö on 2,5–3 cm pituinen ja halkaisijaltaan 5 cm, terälehtiä 5, joista 3 ylös- ja 2 alaspäin suuntautuneena.
Kasvupaikka: 
Aurinko–varjo, keski–runsasravinteinen, tuore, jopa märkä, humuspitoinen ja hapan kasvualusta
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin