Skip to main content

Rhododendron schlippenbachii

Rhododendron schlippenbachii – kuningasatsalea

rhododendron_schlippenbachii_kukinta_jsaarinen.jpg

Kuningasatsalea on yleisimpiä pensaita Korean vuoristoiden valoisissa tammi- ja mäntymetsissä sekä puurajan yläpuolella. Se on yksi kaikkein kauneimmista atsalealajeista ja arvostettu koristekasvi niissäkin maissa, jossa menestyvät lukemattomat meillä talvenarat atsaleat. Se sietää kalkkipitoista maata useimpia sukulaisiaan paremmin.

Kuningasatsalea on vaihtelevan korkuinen kesävihanta pensas, jonka kasvutapa on kaunis ylöspäin hieman saarnen latvuksen tapaan kaareutuvine oksineen. Leveän vastapuikeat lehdet ovat kauniina kiehkuroina versojen kärjissä, ja ne saavat syksyisin oranssin tai punaisen syysvärin. Suuret, leveät ja avoimet kukat avautuvat toukokuun lopulla, alkuperästä riippuen samaan aikaan kuin lehdet puhkeavat tai jo hieman aiemmin. Kukat ovat vaalean ruusunpunaisia ja niissä on punertavanruskea kuvio.

Kuningasatsaleaa on pidetty hyvin arkana ja vaateliaana lajina. Mustilassa pensaat ovat kuitenkin menestyneet erinomaisesti Pohjoisrinteellä tavallisessa kangasmetsämaassa. Istutuksessa on useita alkuperiä 1976 keruumatkalta Etelä-Koreasta, ja tästä johtuen pensaiden koossa, kukinnassa ja kasvurytmissä on selviä eroja. Hitaasti lämpenevällä pohjoisrinteellä aikainen ja hallanarka kukinta onnistuu hienosti useimpina vuosina. Aurinkoisilla, lämpimillä paikoilla kuningasatsalea kärsii helposti keväthalloista ja pihapiirissä se on syytä sijoittaa esimerkiksi rakennuksen pohjoispuolelle.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kuningasatsalea
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
schlippenbachii
Koko: 
1–2,5 m.
Kotipaikka: 
Mantšuria, Korea, Vladivostokin ympäristö.
Kuvaus: 
Kesävihanta pensas, jonka lehdet ovat yleensä viisittäin oksien kärjissä. Kukkii toukokuun lopulla ennen lehtimistään isoin, vaalean ruusunpunaisin kukin.
Kasvupaikka: 
(Aurinko–)puolivarjo(–varjo), keski- tai runsasravinteinen, tuore, runsaasti hiekkaa ja humusta sisältävä maa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III). Keväthalloille herkkä.

Ulsike 1995: 83. Rhododendron schlippenbachii - kuningasatsalea

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-95-006

alkuperä: Vladivostok, Venäjä

Kuningasatsalea on kotoisin Korean pohjoisosista ja Kiinasta. Se löydettiin noin 100 vuotta sitten ja saavutti heti suuren suosion ympäri maailman. 

Kuningasatsalea on yksi kaikkein kauneimmista atsalealajeista. Se on noin metrin korkuinen pensas, joka kukkii lehtien puhkeamisen aikaan. Kukat ovat tuoksuvia ja ruusunpunaisia.

Kuningasatsaleaa on viljelty meillä yllättävän vähän. Sitä pidetään verrattain arkana lajina, mutta eräät hyvin menestyneet yksilöt antavat toiveita lajin menestymisestä myös II-vyöhykkeellä. Kuningasatsalea viihtyy valoisilla kasvupaikoilla ja sietää hyvin kuivuutta. Se ei tarvitse menestyäkseen hapanta kasvualustaa, kuten useat muut Rhododendron-lajit, vaan viihtyy jopa kalkkipitoisella kasvualustalla.

Kuningasatsalean siemen itää ilman esikäsittelyä. Siementä ei peitetä. Kylvös on pidettävä kosteana, jotta pienenpienet taimet eivät kuivu.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
schlippenbachii

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content