Skip to main content

Aristolochia

Aristolochia macrophylla - lännenpiippuköynnös

aristolochia_macrophyllum_siemen_jreinikainen.jpg

Pähkinärinteen keskikohta - ja tavallaan sen keskipiste - on männyn runkoa yli 10 metrin korkeuteen kiipeävä vanha piippuköynnös, joka ainoana Mustilan köynnöksistä tuo todella mieleen tropiikin köysimäiset liaanit.

Piippuköynnös on kestävä, varjossa viihtyvä köynnös, joka sopii yhtä hyvin seinustalle, portinpieleen kuin puun runkoa kiipeilemään. Vauhtiin päästyään se kiipeä nopeasti usean metrin korkeuteen.

Lännenpiippuköynnöksen herttamaiset lehdet ovat suuria ja tummanvihreitä. Lehdet puhkeavat myöhään keväällä eivätkä aina ehdi saada syysväriä, vaan lakastuvat pakkasten myötä. Erikoiset, piippumaiset kukat ja pienet hedelmät ovat melko huomaamattomasti lehtien lomassa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Lännenpiippuköynnös
Heimo: 
Aristolochiaceae
Suku: 
Aristolochia
Laji: 
macrophylla
Koko: 
5–10 m köynnös.
Kotipaikka: 
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Rehevä, isolehtinen köynnös.
Kasvupaikka: 
Puolivarjoisa ja tuulensuojainen kasvupaikka, runsasravinteinen, tuore multamaa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV.

Aristolochia manshuriensis - idänpiippuköynnös

Amerikkalaisen lännenpiippuköynnöksen (A. macrophylla) itäaasialainen vastine on vasta viime aikoina saatu Suomeen viljelyyn. Mikäli pitää lännenpiippuköynnöksen rehevyydestä, on vielä suurilehtisempi idänpiippuköynnös houkutteleva vaihtoehto. Lajit poikkeavat toisistaan myös kukkien värin puolesta: idänpiippuköynnöksen kukat ovat kellanvihreät, kun lännenpiippuköynnöksellä ne ovat punaruskeat. Tupakkapiippua muistuttavat kukat jäävät kummallakin lajilla lehdistön kätköihin. Pergoloiden ja portinpielien koristukseksi kumpikin piippuköynnös on mitä mainioin, kunhan paikka ei ole liian avoin.

Ruotsalaisten viljelyyn ottama korealainen kanta on saanut sikäläisen eliittikasvistatuksen ja sitä pidetään siellä amerikkalaista lajia kestävämpänä. Mustilan Alppiruusulaaksossa kasvavat nuoret köynnökset ovat peräisin Vladivostokin seudulta Tyynenmeren rannikolta, eivätkä mahdollisesti ole yhtä kestäviä kuin korealaiset vuoristoalkuperät.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Idänpiippuköynnös
Heimo: 
Aristolochiaceae
Suku: 
Aristolochia
Laji: 
manshuriensis
Koko: 
4–6 m, köynnöksen tuen korkeuden mukaan.
Kotipaikka: 
Kiina ja Korea.
Kuvaus: 
Reheväkasvuinen, isolehtinen ja helppohoitoinen köynnös.
Kasvupaikka: 
Puolivarjoinen, ravinteikas ja tuore maa. Ei viihdy avoimella paikalla.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–?. Toistaiseksi hyvin vähän kokemuksia Suomessa.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content