Skip to main content

Picea abies f. pendula - surukuusi

picea_abies_pendula_yk_haapastensyrja_jreinikainen.jpg

Kapeakasvuinen surukuusi on merkittävin Suomen luonnosta löydetty erikoishavupuu. Tämä metsäkuusen (P. abies) erikoismuoto on hyvin kapeakasvuinen, hento-, pitkä- ja riippuvaoksainen. Parhaat suomalaiset yksilöt ovat erittäin kapeita pilareita, joissa rungonmyötäisesti kasvavien oksien tuuheat neulaset verhoavat rungon kokonaan näkyvistä.

Surukuusta esiintyy Suomessa luontaisesti useassa kymmenessä kohteessa ja myös muualla Euraasiassa metsäkuusen levinneisyysalueella. Tunnetuimpia surukuusen kasvupaikkoja on Mäntsälän Sälinkäällä kasvava noin 30 surukuusen ryhmä, joista osa on niin sanottuja dikotyyppejä. Dikotyypeissä alaosa puusta näyttää ”normaalilta” metsäkuuselta ja latvus kapealta surukuuselta.

Surukuuset ovat kauneimmillaan muutaman yksilön ryhmänä, ja kapeat puut mahtuvat usein myös pientalotontille. Koska kapeakasvuinen muoto vaatii tavallista suppeamman maapinta-alan kasvupaikallaan, on sitä käytetty metsänjalostuksessa, tarkoituksena pystyä kasvattamaan runkolukua hehtaarilla. Surukuuset lisätään pistokkaasta tai jalontamalla metsäkuusen perusrunkoon. Mittavin kloonikokoelma on Karkkilassa, yksityisellä maalla.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Surukuusi
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Picea
Laji: 
abies
Muoto (f.): 
pendula
Koko: 
Yli 20 m.
Kotipaikka: 
Suomessa useita esiintymiä, mm. Mäntsälän Sälinkäällä. Myös muualla Euraasiassa metsäkuusen levinneisyysalueella.
Kuvaus: 
Kapeana ja riippuvaoksaisena kasvava metsäkuusen muoto.
Kasvupaikka: 
Auringosta varjoon, keskiravinteinen, tuore ja hapan savi-, turve- tai hiekkamaa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VII, alkuperä vaikuttaa menestymiseen.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin