Skip to main content

Pinus koraiensis - koreansembra

pinus_koraiensis_siemen_goteborg_jreinikainen.jpg

Sembramännyllä tarkoitetaan meillä lähes aina siperiansembraa (P. cembra subsp. sibirica) tai alppisembraa (P. cembra subsp. cembra). Koreansembra on paljon näitä harvinaisempi. Kaikki muistuttavat toisiaan – selvimmät erot ovat kävyissä.

Koreansembra on pitkäikäinen ja hidaskasvuinen puu. Nuorena se on kartiomainen, mutta pituuskasvun hidastuessa latvus levenee. Neulaset ovat viiden kimpuissa, ja niiden kapeat ilmarakojuovat tuovat puun sinivihreään yleisväritykseen vaalean säväyksen. Kävyt ovat 10–15 cm pitkiä ja käpysuomujen kärjet taakäänteisiä. Siemenet eivät varise kävyistä, vaan kävyt putoavat kokonaisina maahan. Käytännössä näin ei aina tapahdu, sillä kävyistä kilpailevat sekä eläimet että ihmiset, koska paksukuorinen siemen on pähkinämäinen ja arvokasta ravintoa. Käpyjä kerätään paljon ja siemenkauppa on idässä iso bisnes.

Koreansembran menestymisestä Suomessa on vaihtelevia tietoja etelärannikolta Joensuuhun. Tiedossa on hyvin menestyneitä nuoria yksilöitä ja jo käpyjä tuottaneita puita, mutta havaintoja on kirjattu myös pakkasen palelluttamista puista.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Koreansembra
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Pinus
Laji: 
koraiensis
Koko: 
Suomessa saavuttanut n. 10 m. Kotiseudullaan jopa 30 m.
Kotipaikka: 
Mantšuria, Korea, Venäjän Kaukoitä, Keski-Japani.
Kuvaus: 
Vanhemmiten leveälatvuksinen puu, vuosiversoissa tiheä ruskea karvoitus, kävyt isoja kellertävän ruskeita, siemenet syötäviä..
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, ravinteikas, tuore kasvupaikka. Pienikin varjostus saattaa kuivattaa alaoksat nopeasti.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin