Skip to main content

Acer pensylvanicum

Acer pensylvanicum - pennsylvanianvaahtera

acer_pensylvanicum_runko_jsaarinen.jpg

Suomessa harvinainen pennsylvanianvaahtera on kotoisin Pohjois-Amerikan koillisosasta, jossa se kasvaa rehevissä ja varjoisissa lehti- ja sekapuumetsissä. Sen lehdet ovat suuria, vaaleanvihreitä ja hieman riippuvia ja saavat syksyllä huomiotaherättävän kalpeankeltaisen syysvärin. Pennsylvanianvaahteran erityistuntomerkki on sen juovikas runko. Nuorena vihreässä, myöhemmin ruskeassa kuoressa on valkeita pitkittäisiä viiruja, ikäänkuin runkoon olisi vedetty pystyraitoja valkoisella liidulla.

Suomessa pennsylvanianvaahteraa on viljelty lähinnä vain kasvitieteellisissä kokoelmissa. Sen soisi kuitenkin yleistyvän paitsi koristeellisuutensa myös varjonsietokykynsä vuoksi.

Mustilassa pennsylvanianvaahteraa kasvaa useassa eri paikassa. Ne ovat peräisin siemenkeruumatkoilta lajin pohjoisimmilta kasvupaikoilta Kanadasta. Puut ovat melko nuoresta iästään huolimatta jo varsin näyttäviä ja erityisen viehättäviä keväällä silmujen avautuessa värikkäästi sekä ruska-aikaan saadessaan lämpimänkeltaisen syysvärin.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Pennsylvanianvaahtera
Heimo: 
Aceraceae
Suku: 
Acer
Laji: 
pensylvanicum
Koko: 
Suomessa täysikasvuisena 4–7 metriä.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan koillisosien lehtometsävyöhyke.
Kuvaus: 
Pienikokoinen puu, jolla on suuret vaaleanvihreät lehdet ja erikoinen valkeajuovainen runko.
Kasvupaikka: 
Runsasravinteinen, tuore, hikevä maa. Ehdoton varjopuu.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

Ulsike 1997: 112. Acer pensylvanicum - pensylvanianvaahtera

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: -

alkuperä: Fredericton, New Brunswick, Kanada 45 50'N, 66 45'W

Pohjois-Amerikan koillisosien metsäluonnon monimuotoisuuteen kuuluvat lukuisat lehtipuu- ja pensaslajit. Vaahteralajeja alueella kasvaa useita, niin pensaita kuin puumaisiakin. Pensylvanianvaahtera on rehevien ja varjoisten lehti- ja sekapuumetsien pensaslaji. Lajin luontainen levinneisyysalue käsittää Pohjois-Amerikan koillisosan, jossa sitä tavataan pohjoisessa St. Lawrence-joelle saakka. Idässä se rajoittuu Atlantin valtamereen ja lännessä Suuriin järviin.

Laji on kasvutavaltaan pensasmainen, usein kuitenkin sellainen, että sillä on yksi muita pitempi runkomainen haara. Pensylvanianvaahteran lehdet ovat hyvin suuria ja vaaleanvihreitä, joten laji erottuu helposti muiden kasvien lomasta. Tällä vaahteralajilla on erittäin koristeellinen kuori, joka vanhemmiten näyttää kuin raidoitetulta. Sitä kutsutaankin paikallisesti nimellä Striped Maple, raitavaahtera. Laji saa syksyllä huomiotaherättävän, kalpeankeltaisen syysvärin. Pensylvanianvaahteraa on viljelty Suomessa lähinnä vain kasvitieteellisissä kokoelmissa. Pensylvanianvaahteran soisi kuitenkin yleistyvän paitsi lajin koristeellisuuden, myös sen hyvän varjonsietokyvyn vuoksi. Sillä voisi elävöittää puistojen ja puutarhojen varjoisimpia osia. Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Acer
Laji: 
pensylvanicum

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content