Skip to main content

Fothergilla major - höyhenpensas

fothergilla_major_kukinta_jsaarinen.jpg

Höyhenpensas on saanut nimensä erikoisista pörröisistä kukinnoistaan. Versojen kärjissä sijaitsevat kermanvalkoiset, töyhtömäiset kukinnot muistuttavat etäisesti pulloharjaa. Kukinta alkaa touko-kesäkuun vaihteessa ja kestää sääoloista riippuen 2–4 viikkoa.

Pienikokoinen tuuhea pensas kukkii parhaiten ja kehittyy lehtevimmäksi aurinkoisella paikalla, joskin se menestyy hyvin myös puolivarjossa. Leveänsoikeat lehdet ovat kiiltävän vihreitä ja nahkamaisen paksuja, ja ne muistuttavat tervalepän (Alnus glutinosa) lehtiä. Syysväri on keltainen, joskus osittain punainen.

Mustilassa höyhenpensasta kasvaa yksittäispensaina Terassilla, Alppiruusulaaksossa ja Pähkinärinteessä. Terassilta 1980-luvulla valittu hyväkuntoinen pensas sai 'Velho'-lajikenimen ja FinE-eliittikasvitunnuksen. Sitä pidetään kestävänä jopa V-vyöhykkeelle asti. Samaa ei voi sanoa kaikista taimistokannoista.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Höyhenpensas
Heimo: 
Oleaceae
Suku: 
Fothergilla
Laji: 
major
Koko: 
1–1,5 m. Kotiseudullaan jopa 3 m.
Kotipaikka: 
Appalakkien vuoriston eteläosat Itä-Yhdysvalloissa.
Kuvaus: 
Matala pensas. Kukkii kermanvalkoisin kukin touko–kesäkuun vaihteessa sääoloista riippuen 2–4 viikkoa. Kiiltävät, tummanvihreät ja paksut lehdet. Syysväri keltainen–keltaoranssi.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, keskiravinteinen, kuiva–tuore, hapan maaperä. Kukkii parhaiten aurinkoisella paikalla.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III–V). Talvenkestävyys vaihtelee eri alkuperillä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin