Skip to main content

Abies sibirica - siperianpihta

Abies sibirica, talvimaisema ©jr

Kapeana korkeaksi kasvava siperianpihta on useimmille suomalaisille Abies-suvun tutuin laji. Se on myös ensimmäinen Mustilassa viljelty vierasperäinen havupuulaji. Siperianpihtaa eli pihtakuusta tai siperian jalokuusta, kuten sitä aiemmin kutsuttiin, on käytetty paljon puisto- ja pihapuuna etenkin 1800-luvulla. Sen riippuvia oksia ja kapeita, monihaaraisia latvuksia voidaan nykyisin pitää jopa tunnusomaisena suomalaisen maaseudun kulttuurimaisemalle.

Lähimmät luontaiset siperianpihdat kasvavat noin 400 kilometrin päässä Suomesta Vienanjokisuulla. Puu kasvaa parhaiten pohjoisessa; se ei menesty kunnolla esimerkiksi Brittein saarilla.

Siperianpihta on nuorena säännöllinen, kasvaa korkeaksi ja pysyy kapeana, mutta tulee vanhana monilatvaiseksi ja persoonalliseksi. Lähes koko maassa kestävä puu lisääntyy myös siemenistään metsäolosuhteissa. Mustilan komeimmat puut kasvavat aivan Arboretumin toimiston ja Puistokahvilan pihapiirissä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Siperianpihta
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Abies
Laji: 
sibirica
Koko: 
Suomessa täysikokoisena 20–33 m puu.
Kotipaikka: 
Vienanjoelta (Venäjä) itään halki Siperian lähes Ohotanmeren rannikolle asti.
Kuvaus: 
Varttuu korkeaksi, kapeaksi ja tuuheaksi puuksi. Säilyy tuuheana alas asti, jos istutetaan yksittäispuuksi. Runko sileä- ja harmaakuorinen. Yleisin ja kestävin pihtalaji Suomessa.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore maaperä. Melko vaatimaton kasvupaikan suhteen. Viihtyy aukeallakin paikalla. Kärsii toisinaan keväthalloista ja pihtakirvoista, etenkin Etelä- ja Länsi-Suomen rannikolla.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet (I) II–VII (VIII).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin